Gnidninger med din deleforælder? Undgå gnidninger bliver til konflikter med den nye metode
Konflikter ses tit som noget, man skal forsøge at undgå. Konflikter er ubehagelige, de sætter dine følelser i svingning, der opstår spændinger i luften og måske i kroppen. Nogle gange har du måske svært ved at kontrollere dig selv, du bliver vred og ked af det. Måske er du konfliktsky, og prøver at gemme dig hver gang du føler, der er konflikter i luften.
Men der er gode nyheder, til dig der har det sådan. Du kan nemlig, måske med lidt øvelse, løse konflikter eller gnidninger skånsomt med den nye metode.
Professor dr. jur. og konfliktmægler Vibeke Vindeløv forklarer i sin bog “Konfliktmægling - en refleksiv model”, hvordan der er to overordnede grundforståelser af konflikter.
Den traditionelle og den nye.
Hvis du er en af dem, der har været i retten i forbindelse med jeres skilsmisse eller deleordning omkring børnene, kender du helt sikkert det, hun i bogen kalder det traditionelle konfliktbillede. Det konfliktbillede stiller hun overfor noget nyt.
Den nye måde tager bl.a. udgangspunkt i en høj grad af dialog mellem dem, der er en del af konflikten eller uenigheden.
Forskellige billeder af konflikthåndtering
Her er de 7 altafgørende grunde til, du som deleforælder skal vælge den nye model
- 1Når du ser konflikter som et livsvilkår, bliver de mindre farlige at tænke på. Det beroliger dit nervesystem Det er “bare” endnu en konflikt, i rækken af andre udfordringer her i livet. Tag det med ro, det skal nok gå 🙏
- 2Når du er deleforælder, ER I gensidigt forbundne
- 3Punktet om, at ingen har patent på sandheden, kan være en svær kamel at sluge (yak) - det behøver du heldigvis ikke. Se blot på billedet øverst, og mind dig selvom om, at du kan gå om på den anden side af 6-tallet og spørge, hvad der sker der 🙂 Det kaldes empati
- 4Når dit barn er involveret - og det er det i en konflikt med dig og din eks - er processen det vigtigste, fordi I skal bevare et godt forhold. Måske får du ikke din vilje, men hvis det har været en respektfuld proces, hvor I har lyttet til hinandens synspunkter og er “gået om på den anden side” af 6-tallet (se pkt. 3), så kan I altid arbejde videre med problemstillingen, uden nogen taber ansigt.
- 5Et godt forældresamarbejde kræver, at der tages hensyn til alle parter🦄
- 6Nogle gange føles det nemt, hvis en 3. part kunne løse jeres konflikter, så I begge var tilfredse. Nogle forsøger i Familieretten, når det er ekstra svært at samarbejde. På den konto er der mange ulykkelige forældre og børn. Når I begge er i stand til at tage ansvar for løsningen, er I også begge villige til at blive ved med at arbejde med det, hvis det viste sig at løsningen ikke var hensigtsmæssig for alle parter. 👐
- 7Som deleforældre kan vi ikke længere sanktionere hinanden, hvis vi da nogensinde har gjort det.😱
Konflikthåndteringen skaber fremtiden
Når du håndterer en konflikt i god ro og orden, er du med til at skabe en fremtid for jeres samarbejde om børnene, og en tryg nutid. Derfor kan det godt betale sig, at “gøre lidt mere ud af” at løse konflikterne. Prøv at møde dem åbent og undersøgende. Og brug nogle af de redskaber, du finder her på siden, til konfliktarbejdet.
Bevar kontakten om børnene