7 ALTafgørende grunde til du skal lære den ny måde at løse konflikter på

Gnidninger med din deleforælder? Undgå gnidninger bliver til   konflikter med den nye metode

Konflikter ses tit som noget, man skal forsøge at undgå. Konflikter er ubehagelige, de sætter dine følelser i svingning, der opstår spændinger i luften og måske i kroppen.  Nogle gange har du måske svært ved at kontrollere dig selv, du bliver vred og ked af det. Måske er du konfliktsky, og prøver at gemme dig hver gang du føler, der er konflikter i luften. 

Men der er gode nyheder, til dig der har det sådan. Du kan nemlig, måske med lidt øvelse, løse konflikter eller gnidninger skånsomt med den nye metode.

Professor dr. jur. og konfliktmægler Vibeke Vindeløv forklarer i sin bog “Konfliktmægling - en refleksiv model”,  hvordan der er to overordnede grundforståelser af konflikter. 

Den traditionelle og den nye. 

Hvis du er en af dem, der har været i retten i forbindelse med jeres skilsmisse eller deleordning omkring børnene, kender du helt sikkert det, hun i bogen kalder det traditionelle konfliktbillede. Det konfliktbillede stiller hun overfor noget nyt.

Den nye måde tager bl.a. udgangspunkt i en høj grad af dialog mellem dem, der er en del af konflikten eller uenigheden. 

Forskellige billeder af konflikthåndtering

Ny måde at håndtere konflikter på 

 • Konflikter er et livsvilkår 
 • Parterne er individer, der ser sig som gensidigt forbundne i en fælles konflikt 
 • Ingen har patent på hele sandheden
 • Fokus på proces og muligt resultat /aftale
 •  Hensyn til begge parter
 • Parterne må deltage i og tage det fulde ansvar for løsningen af deres fælles konflikt
 • Sanktioner er af mindre betydning

Traditionel måde at håndtere konflikter på 

 • Konflikter er forstyrrende 
 • Parterne er modparter og ser sig selv som fuldstændig uafhængige 
 • En objektiv sandhed
 • Fokus på resultat / aftale
 •  Vinder / taber
 • En udenforstående kan afgøre en konflikt
 • Sanktionsmulighed er nødvendig

Modellen er citeret fra Vibeke Vindeløv.  “Konfliktmægling - en refleksiv model"

Her er de  7 altafgørende grunde til, du som deleforælder skal vælge den nye model

 1. 1
  Når du ser konflikter som et livsvilkår, bliver de mindre farlige at tænke på. Det beroliger dit nervesystem Det er “bare” endnu en konflikt, i rækken af andre udfordringer her i livet. Tag det med ro, det skal nok gå 🙏
 2. 2
  Når du er deleforælder, ER I gensidigt forbundne
 3. 3
  Punktet om, at ingen har patent på sandheden, kan være en svær kamel at sluge (yak) - det behøver du heldigvis ikke. Se blot på billedet øverst, og mind dig selvom om, at du kan gå om på den anden side af 6-tallet og spørge, hvad der sker der 🙂 Det kaldes empati 💟
 4. 4
  Når dit barn er involveret - og det er det i en konflikt med dig og din eks -  er processen det vigtigste, fordi I skal bevare et godt forhold. Måske får du ikke din vilje, men hvis det har været en respektfuld proces, hvor I har lyttet til hinandens synspunkter og er “gået om på den anden side” af 6-tallet (se pkt. 3), så kan I altid arbejde videre med problemstillingen, uden nogen taber ansigt.
 5. 5
  Et godt forældresamarbejde kræver, at der tages hensyn til alle parter🦄
 6. 6
  Nogle gange føles det nemt, hvis en 3. part kunne løse jeres konflikter, så I begge var tilfredse. Nogle forsøger i Familieretten, når det er ekstra svært at samarbejde. På den konto er der mange ulykkelige forældre og børn. Når I begge er i stand til at tage ansvar for løsningen, er I også begge villige til at blive ved med at arbejde med det, hvis det viste sig at løsningen ikke var hensigtsmæssig for alle parter. 👐
 7. 7
  Som deleforældre kan vi ikke længere sanktionere hinanden, hvis vi da nogensinde har gjort det.😱

Konflikthåndteringen skaber fremtiden 

Når du håndterer en konflikt i god ro og orden, er du med til at skabe en fremtid for jeres samarbejde om børnene, og en tryg nutid.  Derfor kan det godt betale sig, at “gøre lidt mere ud af” at løse konflikterne.  Prøv at møde dem åbent og undersøgende. Og brug nogle af de redskaber, du finder her på siden, til konfliktarbejdet.

Bevar kontakten om børnene 😁

Eva Maria Knudsen

Om forfatteren

Eva Maria Knudsen har i over 20 år beskæftiget sig professionelt med kommunikation, forhandling og konfliktvejledning. Hun stod bl.a. bag den første danske samarbejdsplatform til skilsmisseforældre, 2hjem.dk. Også som tillidsrepræsentant for Dansk Magisterforening arbejdede hun intenst med samarbejde og opbygning af relationer.
Bl.a. uddannet cand. mag. og konfliktvejleder.

>