.st0{fill:#FFFFFF;}

Børneydelser og børnetilskud 

Af  Eva Maria Knudsen

Få styr på, hvad børneydelser og børnetilskud er, og om du skal betale

Her kan du læse om forskellen på børnebidrag, børnetilskud, børnecheck og uddannelsesbidrag? Der giver ro at have styr på de generelle regler for tilskud til børnene, når du betaler eller modtager bidrag til børnene.

  • Kend forskel på børneydelserne 
  • Bliv klogere på, hvad du kan trække fra i skat
  • Find ud af, om du skal modtage eller betale børnepenge

Børneydelser er her betegnelsen for de samlede ydelser. I folkemunde kaldes det ofte bare børnepenge . Det er væsentligt at have overblik over, hvad børneydelser dækker over, og hvem der skal betale og modtage, hvad.

Hvad er børnebidrag?

Børnebidrag betales af en forælder (samværsforælderen) til bopælsforælderen.

Beløbet fastsættes (ofte) via familieretshuset (det tidligere statsforvaltning). Det er i hvert fald dem der afgør beløbet, hvis der er uenigheder.

Du og din med-forælder kan naturligvis lave alternative aftaler omkring bidrag til børnene. For at du skal kunne trække børnebidraget fra, skal du enten lave en skriftlig aftale med din med-forælder eller betale bidraget via Udbetaling Danmark. Hvis du laver aftalen med udbetaling Danmark, sker fradraget automatisk.

Hvis du fx har 2 børn, og de har hver deres bopæl, kan du og din med-forælder betale børnebidrag til hinanden. Det kaldes ofte for krydsende bidrag. Hvis I har en 7 / 7-ordning skal I i udgangspunktet ikke betale til hinanden. Det er bopælsforældren, der får det kommunale børnetilskud.

Børnebidraget er børnenes indtægt, men forvaltes af bopælsforælderen. Det betyder bl.a., at børnene skal betale skat af den del af bidraget, der overstiger det såkaldte normalbidrag. Det er altså en indtægt hos børnene. 

Hvis beløbet overstiger børnenes personfradrag, skal de altså betale skat heraf.

Blive klogere på, hvordan du trækker fradraget fra på Skats webside.

Alle børnefamilier - også de, der ikke er skilt -  får udbetalt børnefamilieydelsen. Beløbet er afhængigt af, hvor mange børn du har.

Læs artiklen her om , hvordan I laver en god deleordning med børnene.



Sådan taler I om økonomien: 

  • 9-punktplan til den lidt svære samtale om økonomi
  • 4 mail skræddersyet til at hjælpe med samtalen om, hvordan I fordeler udgifterne til børnene
  • + særligt velkomsttilbud, E-guiden: "Fra spændinger til samarbejde" 
>