9-punkts-plan

The Different Types of Urgency Campaigns You Can Create
Af  Eva Maria Knudsen
 9-punkts-plan

Tjekliste for den gode samtale om økonomi

9-punkts-Plan


1. Face to face

Det allervigtigste er, at I får talt ansigt til ansigt. Kommunikation via e-mail og sms kan meget hurtigt blive misforstået. De vigtige nuancer forsvinder ofte. Samtidig er det svært at have en struktureret samtale, når man ikke kan se hinanden.  

2. Dit eget økonomiske overblik 

Sørg for at have et godt overblik over din egen økonomi. Så kender du dit udgangspunkt. Lav fx et budget inden i mødes eller et holdbart overslag over dine udgifter og indtægter. På den måde er det nemmere for dig at vide, hvor du fx kan være generøs, eller hvor du ikke kan være det.

PS. Det er vigtigt, at holde dig til din egen økonomi - også selvom du måske har holdninger til den andens. 

3. Lav en liste

Lav en liste med de ting, du gerne vil tale om. Og hvis du har mulighed for det, så tag først fat på det emne, du tror, I kan blive enige om. Når man først har nogle succesoplevelser i hus - bliver det nemmere at tale om de lidt sværere ting.  Du kan opfordre din eks til at gøre det samme. Og fortælle hvad du har planlagt.

4. Tal om et emne af gangen 

Selvom det er svært, så prøv at insistere på, at I holder jeg til at tale om et emne af gangen. Sig fx højt: “Selvom det er svært, er det vigtigt for mig, vi holder os til et emne af gangen. Jeg kan skrive de andre emner ned, der dukker op, så vi ikke glemmer dem.”  

5. Sørg for at holde pauser i samtalen 

Pauser kan være magiske. Man får lige lov til at trække været og vende skråen. Det giver ofte bedre resultater. Nogle gange kan man (jo) godt blive lidt urimelig i sine krav, i kampens hede. Sæt fx 3 møder med nogle dages mellemrum af til at få økonomien på plads.  

6. Aftalt tid

Aftal evt. hvor længe, I skal tale om de svære emner. Nogle gange går samtaler blot i ring, og så bliver man måske mere irriteret end konstruktiv. Hvis der er afsat et tidsrum, kan det være en måde at styre det på. Sæt gerne et stopur.

OBS: Det er vigtigt at du accepterer, at det, der er svært for din medforælder, måske ikke er det for dig. 

7. Lav en parkeringsplads

Lav din egen private “parkeringsplads”, hvor de frustrationer du fx ved du ikke vil tale om / ikke er klar til at tale om, kan blive parkeret. Når / hvis det kommer op i samtalen, kan du appellere til, at I venter med at tale om dem til en anden gang.

Sig fx: Jeg vil gerne drøfte x-emne en anden gang. Men jeg er ikke parat til at tale om det endnu. Gentag det, om nødvendigt.  

8. Find ud af, hvad vil du gerne opnå med samtalen 

Find ud af, hvad du gerne vil opnå med samtalen, og vær tydelig omkring det. Det kan fx være at I skal blive enige om; jeres børn  skal  have 2 garderober? Ting I vil spare op til sammen (fx cykler, knallerter, efterskole, konfirmation osv.)  Hvem skal betale hvad i forhold til børnebidrag osv. Spørg også din eks, hvad hun eller han gerne vil opnå. 

Bliv enige om, hvad I taler om først 🙂 

9. Intet varer evigt!

Se, om I kan lave en aftale om, at I genbesøger jeres økonomi-samtale fx en gang om året. Der er så meget, der ændrer sig, som man ikke kan forudse. Hvis du er af den administrative type, så lav en logbog, der beskriver, hvad I blev enige om og hvornår. Husk at sige det til din eks :-), det skaber tryghed.

Bevar kontakten om børnene 😃

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>