Jul i skilsmisseland 😱🎄 

Af  Eva Maria Knudsen

5 nemme tip til en god jul med og uden børn. 

Husk at læs bonustippet nederst 🙂

1. Lyt til dig selv og dine børn - ikke til EKSPERTERne I MEDIERNE 🎅🏻

Om børnene har 1, 2 eller 3 jule er ikke afgørende. Det afgørende er, hvordan du og din  familie vælger at have det med det.

Drop den dårlige samvittighed over, at jeres jul er anderledes, og bestem dig for, hvilken jul du vil give dine børn. Jeg har læst mange artikler i aviser og ugeblade, hvor eksperter (psykologer, terapeuter,  pædagoger) udtaler sig om, hvor frygteligt det er for skilsmissebørn at have 2 jule-aftener. Hvor svært det er at alting ikke er, som det var, da mor og far var sammen. og at børnene får stress af alt det juleri. 

Måske - men  som deleforældre  kan man blive stresset alene af at tænke på alt det frygtelige, ekspert mener,  man pådrager sine børn pga. julen.

Lad være med at lytte til det! Lyt til dig selv og dit barn og inddrag din med-forælder.  

Julen er lyset og hjerternes fest, og den handler om nærvær, varme og æbleskiver.

2. Lav om på deleordningen i december 🧑🏻‍🎄

Du kan drøfte med din med-forælder og børnene (hvis de er gamle nok), om det er en ide at lave en alternativ deleordning i december måned.  

(Har du brug for inspiration til deleordning, så læs artiklen: 7/7- find barnets perspektiv)

Fx kan børnene være i det hjem, hvor der ikke bliver holdt juleaften eller juleferie i en længere periode i december. Så bliver der god tid til og ro om nærvær og hygge, og julen bliver ikke alt for stressende for nogle af parterne.

3. Skab overblik over alle julearrangementerne 🤶🏼

Der er ekstra mange arrangementer at holde styr på i julen  - også for børnene. Og hvis du fx har et barn, der går meget op i, hvornår der er  nisseindtog i byen, hvornår byens juletræ bliver tændt eller i julearrangementerne på skolen og i fritidsklubben, er det vigtigt at have tjek på det.

Sørg for, at både du og din med-forælder ved, hvornår alle tingene afholdes. Plot jule-arrangementerne ind i jeres fælles kalender og opdater hinanden på ALLE arrangementerne.  

På den måde hjælper du dit barn gennem december måned uden alt for mange nedbrud i jule-humøret og de føler sig trygge, fordi du har taget ansvaret. 

OBS :Hvis I ikke har en fælles kalender, vil jeg opfordre til at få det. Se, hvordan du nemt opretter en her i Google eller hos Microsoft 365.

4. Lav juletraditioner i hele december 🤶

Hvis du ikke har børnene juleaften, så jul ekstra igennem med dem i december. Selvom du ikke ser deres lysende øjne, når de åbner julegaverne d. 24. december, kan I sagtens feste sammen i julemåneden.

Gør fx lidt ekstra ud af december-morgen-bordet i hverdagen. Stå lidt tidligere op, og sørg for, der er tændt  lys på morgenbordet, giv dem en morgen-småkage, og put julehjerter i madpakken. Det juler alt sammen og skaber en god jule-hverdags-stemning. Det koster heller  ikke noget, og det giver børnene den ekstra jule-opmærksomhed, de elsker at få, og vi forældre elsker at give.

Hvis du er så uheldig, at du ikke har børnene til juleaften, så kan du tænke på alle de dejlige december-morgener, hvor du også fik deres øjne til at stråle.

5. Se (også) på julen som lysets fest🎅🏾

Fortæl børnene, hvad julen også handler om. Nemlig at vi fejrer, at lystet vender tilbage, og at det kan fejres på mange måder.

Hvis børnene har 2 juleaftener, ja så er det den måde, de fejrer julen på. Det er helt okay. Du kan også fortælle dem, hvor anderledes julen bliver fejret i USA, hvor de fejrer den om morgenen 1. juledag. Eller fortæl dem, hvordan julen bliver fejret i nogle katolske lande, hvor julen fejres både med familie og venner. Alle traditioner ændrer sig over tid.

Vi fejrer jo ikke jul, som vi gjorde for 100 år siden, selvom nogle holder fast på, at julen altid er det samme. Din jul med dine børn er ikke bedre eller dårligere, måske er den anderledes.

Bonustip 🧑🏽‍🎄

Det er KUN jul - og den kommer igen til næste år!

Glædelig jul🎄


 Andre artikler her👇🏾:

Eva Maria Knudsen


I over 25 år har jeg hjulpet professionelt med samarbejde, kommunikation, forhandling, relationsarbejde og konfliktvejledning. I dag hjælper jeg deleforældre med kommunikation, samarbejde og konflikthåndtering bl.a. via onlinekurser skræddersyet til dem.

Privat har jeg over 20 års erfaring som deleforælder.
MOTTO:
Bevar kontakten om børnene 😃

Jeg er uddannet cand.mag. i kommunikation, er certificeret konfliktvejleder og har diplom i forhandling.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>