Sådan håndterer du konflikter med din skilsmisseforælder 

Af  Eva Maria Knudsen

Har du konflikter eller gnidninger med din skilsmisseforælder - så  prøv 7-punkts metoden og lav holdbare løsninger  


Konflikthåndteringen skaber fremtiden

Når du håndterer en konflikt i god ro og orden, er du med til at skabe en fremtid for jeres samarbejde om børnene, og en tryg nutid.  Derfor kan det godt betale sig, at “gøre lidt mere ud af” at løse konflikterne.  Prøv at møde dem åbent og undersøgende. 


Gode nyheder til dig der er konfliktsky eller har dårlige erfaringer med at håndtere konflikter med din deleforælder

Konflikter ses tit som noget, du skal forsøge at undgå. Konflikter kan være ubehagelige, og sætte dine følelser i svingning, så der opstår spændinger i luften og i kroppen.

Nogle gange har du måske svært ved at kontrollere dig selv. Du bliver vred og ked af det. Måske er du konfliktsky, og prøver at gemme dig hver gang du føler, der er konflikter i luften. 

Men der er gode nyheder, til dig der har det sådan. Du kan nemlig, måske med lidt øvelse, håndtere konflikter eller gnidninger skånsomt med den nye metode.

Professor dr. jur. og konfliktmægler Vibeke Vindeløv forklarer i sin bog “Konfliktmægling - en refleksiv model”, hvordan der er to overordnede grundforståelser af konflikter. Den traditionelle forståelse og en nyere forståelse.

Hvis du er en af dem, der har været i retten i forbindelse med jeres skilsmisse eller deleordning omkring børnene, kender du helt sikkert det, hun i sin bog betegner som det traditionelle konfliktbillede. Det konfliktbillede stiller hun overfor en nyere måde at se konflikter på.  Den nye måde tager bl.a. udgangspunkt i en høj grad af dialog mellem dem, der er en del af konflikten eller uenigheden. 

2 måder at se på konflikter

Ny metode at håndtere konflikter på 

 • Konflikter er et livsvilkår 
 • Parterne er individer, der ser sig som gensidigt forbundne i en fælles konflikt 
 • Ingen har patent på hele sandheden
 • Fokus på proces og muligt resultat /aftale
 •  Hensyn til begge parter
 • Parterne må deltage i og tage det fulde ansvar for løsningen af deres fælles konflikt
 • Sanktioner er af mindre betydning

Traditionel metode at håndtere konflikter på 

 • Konflikter er forstyrrende 
 • Parterne er modparter og ser sig selv som fuldstændig uafhængige 
 • En objektiv sandhed
 • Fokus på resultat / aftale
 •  Vinder / taber
 • En udenforstående kan afgøre en konflikt
 • Sanktionsmulighed er nødvendig

Modellen er citeret fra Vibeke Vindeløv.  “Konfliktmægling - en refleksiv model"

Her er de 7 altafgørende grunde til, du som skilsmisseforælder skal vælge den nye metode

 1. 1
  Når du ser konflikter som et livsvilkår, bliver de mindre farlige at tænke på. Det beroliger dit nervesystem Det er “bare” endnu en konflikt, i rækken af andre udfordringer her i livet. Tag det med ro, det skal nok gå 🙏
 2. 2
  Når du er deleforælder, ER I gensidigt forbundne
 3. 3
  Punktet om at ingen har patent på sandheden, kan være en svær kamel at sluge (yak) - det behøver du heldigvis ikke. Se blot på billedet øverst, og mind dig selvom om, at du kan gå om på den anden side af 6-tallet og spørge ind til, hvad der sker på den side. Det kaldes empati 💟
 4. 4
  Når dit barn er involveret - og det er det i en konflikt med dig og din eks -  er processen det vigtigste, fordi I skal bevare et godt forhold. Måske får du ikke din vilje, men hvis det har været en respektfuld proces, hvor I har lyttet til hinandens synspunkter og er “gået om på den anden side” af 6-tallet (se pkt. 3), kan I altid arbejde videre med problemstillingen, uden nogen taber ansigt.
 5. 5
  Et godt forældresamarbejde kræver, at der tages hensyn til alle parter🦄
 6. 6
  Nogle gange føles det nemt, hvis en 3. part kunne løse jeres konflikter, så I begge var tilfredse. Nogle forsøger i Familieretten, når det er ekstra svært at samarbejde. På den konto er der mange ulykkelige forældre og børn. Når I begge er i stand til at tage ansvar for løsningen, er I også begge villige til at blive ved med at arbejde med det, hvis det viste sig at løsningen ikke var hensigtsmæssig for alle parter. 👐
 7. 7
  Som deleforældre kan vi ikke (længere) sanktionere hinanden, hvis vi da nogensinde har kunnet det.😱

Prøv at møde konflikterne åbent og undersøgende, også selvom det kan være svært, især i starten. Billedet af de 2 mennesker der står på hver deres side af 6 eller 9 tallet øverst på siden, er en god huske-hjælp, når man igen bliver fanget i en konflikt. Gå om på den anden side, og se, hvordan der ser ud. 

Her på siden finder du en række redskaber, der kan hjælpe dig vider med konfliktarbejdet.

Bevar kontakten om børnene 😁

 Andre artikler her👇🏾:

Eva Maria Knudsen


Jeg ved, det er komplekst at være deleforælder, og at der ikke er nogen facitliste.

I over 25 år har jeg hjulpet professionelt med samarbejde, kommunikation, forhandling, relationsarbejde og konfliktvejledning.

Privat har jeg over 20 års erfaring som deleforælder.

Jeg er uddannet cand. mag. i kommunikation, er certificeret konfliktvejleder og har diplom og bl.a. erfaringer som tillidsrepræsentant i forhandling.

Jeg stiftede den første danske samarbejdsplatform til skilsmisseforældre, 2hjem.dk. I dag hjælper jeg forældre med onlinekurser skræddersyet til deleforældre.

MIT MOTTO:
Bevar kontakten om børnene :-)

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>