Skilsmisseforælder? Sådan fordeler du udgifterne retfærdigt 

Af  Eva Maria Knudsen

Er du i tvivl om, hvordan du fordeler udgifterne til børnene retfærdigt mellem dig og din eks?


Her er 3 overraskende pointer, du skal vide for at få en retfærdig fordeling. 

1

Retfærdighed er en mærkelig størrelse

Retfærdighed er en mærkelig størrelse: Det, den ene synes er retfærdigt, synes den anden måske ikke er rimeligt. Og nogle gange kan noget, der på papiret ER uretfærdigt, godt føles helt retfærdigt. Det er set spørgmål om definition. 

 

Altså: Retfærdighed er ikke det samme som millimeter demokrati eller en fifty fifty ordning. Retfærdighed er ofte en følelse

2

Lær, hvordan du ser uretfærdigheden i øjenene

Vær tydelig om, hvad du synes, der er uretfærdig. Se uretfærdigheden i øjenene. Skriv evt. ned præcist, hvad det er, du synes er urimeligt. 

 

Eksempel: Jeg synes det er urimeligt, at X, kan få boligstøtte fordi vores fælles barn har folkeregisteradresse der, og at jeg ikke kan få boligstøtte, selvom vi tjener nogenlunde det samme.


Når du skriver ned, hvad du synes er konkret uretfærdigt, fylder det ofte mindre. Du kan evt. regne ud, hvor stort et beløb, der gør, du føler, du bliver uretfærdigt behandlet. På den måde gør du uretfærdigheden helt konkret. 

 

Når du er helt konkret om det, du synes, er uretfærdigt, afhjælper det at følelsen vokser, bliver uhåndterbar og “smitter” af på andre områder af jeres samarbejde. Det går ofte udover børnene. 

3

Anerkend at dit øknomiske råderum ER blevet mindre 

Lær at acceptere at det økonomiske råderum var større, da I var 2 forsørgere på samme matrikel.


Det kan virkelig godt føles frustrerende, at det økonomiske råderum bliver så indskrænket, som det ofte føles,  når man bliver skilt. Det ER sjældent, der er råd til det samme, som da man boede sammen. 


Altså, livets hårde realiteter er at:

- du havde (sikkert) flere penge, da I boede sammen 

- det er muligt din ekspartner HAR flere penge end dig 

- det er også muligt hun eller han ikke ikke vil bruge flere penge på børnene, selvom du mener eller ved, at deres økonomiske råderum er langt større end dit.


Det er et vilkår. Og dine børn tager heldigvis ikke skade af det. Selvom det af og til gør livet lidt mere besværligt. 


Konklusion:

  • Vær påpasselig med at kampen om pengene ikke går udover børnene. Økonomien er ofte svært at blive enige om. Nogle gange er det her, “kampen om følelserne” bliver kæmpet, selvom de følelser der ofte kommer i kølvandet på et forlist ægteskab, hører til et andet sted. 
  • Prøv at slip følelsen af “retfærdighed / uretfærdigt ”. Retfærdighed er en meget svær størrelse med børn i 2 hjem, fordi der er så mange nuancer. 
  • Den måde man bruger penge på, og hvad man synes, er et rimeligt forsørgelsesgrundlag for sine børn, kan være meget forskelligt. Det er man nødt til at lære at leve med.

 Andre artikler her👇🏾:

Eva Maria Knudsen


Eva Maria Knudsen har i over 20 år beskæftiget sig professionelt med kommunikation, forhandling og konfliktvejledning. Hun stod bl.a. bag den første danske samarbejdsplatform til skilsmisseforældre, 2hjem.dk. Også som tillidsrepræsentant for Dansk Magisterforening arbejdede hun intenst med samarbejde og opbygning af relationer.
Bl.a. uddannet cand. mag. og konfliktvejleder.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>