.st0{fill:#FFFFFF;}

Skilsmisseforælder? Sådan fordeler du udgifterne retfærdigt 

Af  Eva Maria Knudsen

Er du i tvivl om, hvordan du fordeler udgifterne til børnene retfærdigt mellem dig og din eks? 

Her er 3 overraskende pointer, du skal vide, for at få en retfærdig fordeling. 

1

Retfærdighed er en mærkelig størrelse

Retfærdighed er en mærkelig størrelse: Det, den ene synes er retfærdigt, synes den anden måske ikke er rimeligt. Og nogle gange kan noget, der på papiret ER uretfærdigt, godt føles helt retfærdigt. Det er et spørgmål om, hvem der definerer det. 

 

Altså: Retfærdighed er ikke det samme som millimeter demokrati eller en fifty fifty ordning. Retfærdighed er ganske ofte en følelse.

2

Når du ser uretfærdigheden i øjnene er den lettere at håndtere

Find ud af, hvad du præcis synes er uretfærdigt. Bliv tydelig omkring det. Du kan fx skrive ned præcist, hvad det er, du synes er urimeligt. 

 

Eksempel: Jeg synes, det er urimeligt, at X, kan få boligstøtte fordi vores fælles barn har folkeregisteradresse der, og at jeg ikke kan få boligstøtte, selvom vi tjener nogenlunde det samme.


Når du skriver ned, hvad du synes, er konkret uretfærdigt, fylder det ofte mindre. Hvis det handler om penge, kan du evt. regne ud, hvor stort et beløb, der gør, du føler, du bliver uretfærdigt behandlet. På den måde gør du uretfærdigheden helt konkret. 

 

Når du er helt konkret om det, du synes, er uretfærdigt - når du ser uretfærdigheden i øjnene -  afhjælper det, at følelsen vokser, bliver uhåndterbar og “smitter” af på andre områder af jeres samarbejde.


På den måde går det ikke udover jeres samarbejde om børnene. For det mest retfærdige overfor børnene er jo netop, at I samarbejder,

3

Anerkend at dit øknomiske råderum ER blevet mindre 

Lær at acceptere, at dit økonomiske råderum højst sandsynlig var større, da I var to forsørgere på samme matrikel.  Er du i tvivl om børnebidrag, så se her.


Det kan virkelig godt føles frustrerende, at det økonomiske råderum bliver så indskrænket, som det ofte føles, når man bliver skilt. Det ER sjældent, der er råd til det samme, som da man boede sammen. 


Altså, livets hårde realiteter er at:

- du havde (sikkert) flere penge, da I boede sammen 

- det er muligt din ekspartner HAR flere penge end dig 

- det er også muligt hun eller han ikke ikke vil bruge flere penge på børnene, selvom du mener eller ved, at deres økonomiske råderum er langt større end dit.


Det er et vilkår. Og dine børn tager heldigvis ikke skade af det. Selvom det af og til gør livet lidt mere besværligt. 


Sådan kommer du videre med uretfærdighederne

  • Vær påpasselig med at kampen om pengene ikke går udover børnene. Økonomien er ofte svært at blive enige om. Nogle gange er det her, “kampen om følelserne” bliver kæmpet, selvom de følelser der ofte kommer i kølvandet på et forlist parforhold, hører til et andet sted
  • 2+2 giver sjældent 4 - Prøv at slip følelsen af “retfærdighed / uretfærdigt ”. Retfærdighed er en meget svær størrelse med børn i 2 hjem, fordi der er så mange nuancer.
  • Den måde man bruger penge på, og hvad man synes, er et rimeligt forsørgelsesgrundlag for sine børn, kan være meget forskellig. Det er man ofte nødt til at lære at leve med.

Førsthjælp til skilsmisseforældre: 

  • 4 mail skræddersyet til at hjælpe med samtalen om, hvordan I fordeler udgifterne til børnene
  • 9-punktplan til den lidt svære samtale om økonomi
  • + særligt velkomsttilbud, E-guiden: "Fra spændinger til samarbejde" 
>