Centrale værdier til deleforældre

Ret ryggen!

“Når man står i lort til halsen, skal man ikke hænge med hovedet!“, siger en kær veninde ofte til mig. Som skilsmisseforældre og skilsmissebarn er der mange, der synes, det er synd for en. Det oplever jeg selv voldsomt irriterende, fordi det på ingen måde hjælper mig med at holde hovedet oprejst. Selvom man måske ikke (længere) står i lort til halsen, er det stadig en god ide at holde sig oprejst og rette ryggen. Det er en af DinForandring.dks væsentlige værdier.

DinForandring.dk arbejder med en række faste pejlemærker, man kan finde tilbage til, når man står over for hverdagens dilemmaer. Værdibaserede pejlemærker er langtidsholdbare og giver mulighed for mange forskellige måder at samarbejde på.

[thrive_text_block color=”light” headline=”Centrale værdier for deleforældre”]

  • It Takes a Village to Raise a Child” siger et ordsprog. Kort sagt betyder det, at børns sociale netværk er vigtige at værne om, fordi de fungerer som resurser for børn. Når børn har to hjem, er det vigtigt, at de har adgang til de sociale relationer i begge hjem – fx legekammerater, fritidsinteresser og bonusfamilier.  
  • Forældreskab er 100 % – 100 % – ikke fifty / fifty.Tænk på dig selv som forældre på fuld tid. Selvom du har såkaldt børnefri tid, er du stadig forældre. Det er bedst for jeres fælles barn, at både du og din eks har kendskab til jeres barn fulde liv. På den måde føler jeres barn sig 100 % anerkendt i begge hjem.  
  • “Hvis du taler til kongen i et menneske, så får du kongens svar“. Slutningen på dette gamle danske ordsprog lyder: “Hvis du taler til stodderen, får du stodderens svar.” Tal altid til det bedste i din ekspartner. Positive forventninger til hendes eller hans villighed til at få samarbejdet mellem jer til at fungere giver ofte et positivt resultat. Især hvis du formulerer dig hensynsfuldt og selv går foran som det gode eksempel, er sandsynligheden for et velfungerende samarbejde optimal. [/thrive_text_block]

Når man er skilt og SKAL have kontakt med sin eks i mange år, pga de fælles børn, er man ofte udfordret både praktisk og følelsesmæssigt. Det kræver, at man finder ud af at håndtere familelivet på en anden måde, og i den proces erkender at:

  • En dårlig relation kan ikke afgøres i en retssal – men konflikter kan ikke undgås
  • Børn kan ikke deles – men de kan godt have bopæl 2 steder
  • Et velfungerende samarbejde mellem forældre er essentielt for børns trivsel

At man ikke længere har samme bopæl, betyder (desværre) ikke, at man undgår konflikter. Konflikter er en helt fast del af livet, når man omgås andre mennekser.

[thrive_text_block color=”note” headline=”Værd at overveje”] Omkring 50 % – og læs lige det igen – 50% bliver skilt (dem uden børn, bliver skilt lidt hyppigere end dem med børn). Men vi opfører os, som om den mest naturlige måde at fungere på er i en kernefamilie. Men når nu 50% faktisk bliver skilt, er det måske ikke så naturligt endda.

Ægteskaber blev da også indtil for ganske nylig ofte anset som en praktisk foranstaltning(i modsætning til en romantisk), der havde til opgave at sørge for hinanden og børnene. Engang levede vi knap så længe og “til døden os skiller” syntes overkommeligt. I dag kan det gå hen og blive VIRKELIG mange år ;-).

Trods skilsmisser skal vi fortsat tage os af vores fælles børn på den bedst mulige måde. Rent praktisk er det langt mere kompliceret, end hvis man levede under samme tag. Ofte er man også blevet skilt, fordi man er uenig om en række forhold og har forskellige værdier.[/thrive_text_block]

 

 

Eva Maria Knudsen

Eva Maria Knudsen har i over 20 år beskæftiget sig professionelt med kommunikation, samarbejde og relationer. Hun stod bl.a. bag den første danske samarbejdsplatform til skilsmisseforældre, 2hjem.dk. Uddannet cand.mag, konfliktvejleder, forhandler og psykologisk førstehjælper.

Direct Your Visitors to a Clear Action at the Bottom of the Page

>